Όταν μιλάμε για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα για τα μικροσωματίδια, αναφερόμαστε σε σωματίδια εξαιρετικά μικρά και ιδιαιτέρως τοξικά για τον άνθρωπο.
Σωματίδια της τάξης των μικρομέτρων (το μικρόμετρο είναι ένα χιλιοστό του χιλιοστού) τα οποία εισέρχονται με την εισπνοή στους πνεύμονες και από εκεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος διεισδύουν σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, οι νεφροί και ο θυροειδής αδένας προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Όπως υπολογίζουν ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από μικροσωματίδια.
Η ύπαρξή τους οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων και κυρίως στην καύση πετρελαιοειδών - άραγε, η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τελικά για το καλό μας ή για το κακό μας; Τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας πολλές φορές (ανά έτος) τα, καθορισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα τείνει να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μικροσωματιδίων.
Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση. Αν δεν πληροφορηθεί κανείς ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι συνέπειες μπορεί να μην αργήσουν να φανούν. Η λύση βέβαια δεν είναι η αποκλειστική εισπνοή από τη μύτη, η οποία φιλτράρει μικρό ποσοστό βλαβερών ουσιών. Πρέπει να λάβει κανείς πιο αποτελεσματικά μέτρα και πρώτα απ' όλα να δράσει προληπτικά.
Οι κάτοικοι μιας πόλης που κατέχει το ρεκόρ συγκέντρωσης μικροσωματιδίων πρέπει αναγκαστικά να κατέχουν το ρεκόρ κατανάλωσης ουσιών που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Ουσίες όπως το το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Το πρώτο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε καρότα, μπρόκολα, σπανάκι, μαρούλι, κολοκύθια και γλυκοπατάτες ενώ το δεύτερο στην τομάτα.
Βέβαια, η ενεργός προστασία με εισπνοή από τη μύτη, χρήση μάσκας, κατανάλωση τροφών κλπ. δεν είναι παρά η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί με την παρέμβαση των τοπικών αρχών και της πολιτείας. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή αυξηθεί, η συχνή κατανάλωση καροτενίου-β και λυκοπενίου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων ή ακόμα και να σώσει ζωές.
Οι Θεσσαλονικείς λοιπόν πρέπει να καταναλώνουν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, καρότα και τομάτες.
http://www.enfo.gr/
Σωματίδια της τάξης των μικρομέτρων (το μικρόμετρο είναι ένα χιλιοστό του χιλιοστού) τα οποία εισέρχονται με την εισπνοή στους πνεύμονες και από εκεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος διεισδύουν σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, οι νεφροί και ο θυροειδής αδένας προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Όπως υπολογίζουν ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από μικροσωματίδια.
Η ύπαρξή τους οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων και κυρίως στην καύση πετρελαιοειδών - άραγε, η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τελικά για το καλό μας ή για το κακό μας; Τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας πολλές φορές (ανά έτος) τα, καθορισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα τείνει να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μικροσωματιδίων.
Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση. Αν δεν πληροφορηθεί κανείς ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι συνέπειες μπορεί να μην αργήσουν να φανούν. Η λύση βέβαια δεν είναι η αποκλειστική εισπνοή από τη μύτη, η οποία φιλτράρει μικρό ποσοστό βλαβερών ουσιών. Πρέπει να λάβει κανείς πιο αποτελεσματικά μέτρα και πρώτα απ' όλα να δράσει προληπτικά.
Οι κάτοικοι μιας πόλης που κατέχει το ρεκόρ συγκέντρωσης μικροσωματιδίων πρέπει αναγκαστικά να κατέχουν το ρεκόρ κατανάλωσης ουσιών που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Ουσίες όπως το το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Το πρώτο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε καρότα, μπρόκολα, σπανάκι, μαρούλι, κολοκύθια και γλυκοπατάτες ενώ το δεύτερο στην τομάτα.
Βέβαια, η ενεργός προστασία με εισπνοή από τη μύτη, χρήση μάσκας, κατανάλωση τροφών κλπ. δεν είναι παρά η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί με την παρέμβαση των τοπικών αρχών και της πολιτείας. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή αυξηθεί, η συχνή κατανάλωση καροτενίου-β και λυκοπενίου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων ή ακόμα και να σώσει ζωές.
Οι Θεσσαλονικείς λοιπόν πρέπει να καταναλώνουν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, καρότα και τομάτες.
http://www.enfo.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου